Wat is CODER-DOJO

Wat is een Coder(dojo) ?

CoderDojo is een open source, door vrijwilligers opgezette beweging die staat voor het houden van gratis, non-profit development clubs en reguliere sessies voor jonge mensen. Omdat CoderDojo open source is kan elke Dojo anders zijn en staat volledig los van andere Dojo’s.

Bij een Dojo leren jonge mensen, tussen de 5 en 17 jaar, om te programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s te maken, games te maken en meer. Dojo’s worden opgezet en georganiseerd door vrijwilligers. Naast het leren programmeren, ontmoeten deelnemers ook anderen like-minded mensen, delen deelnemers waar ze aan aan het werken zijn en maken ze nieuwe dingen. CoderDojo maakt development en leren programmeren een leuke, sociale en kick ass ervaring. CoderDojo legt ook veel nadruk op open source en gratis software en heeft wereldwijd een breed netwerk aan vrijwilligers. CoderDojo heeft slecht één regel: “Boven Alles: Wees Cool!”, pesten, liegen en mensen hun tijd verdoen is niet cool. 

map

CoderDojo is een non-profit wereldwijde beweging, opgezet door James Whelton en Bill Liao. Het is begonnen op de school van James Whelton begin 2011 toen James publiciteit ontving voor het hacken van de iPod Nano en jongeren leerlingen interesse toonden in het leren van programmeren. Hij richtte een computerclubje op op zijn school (PBC Cork, Ierland) waar hij begon met de les geven in de basis van HTML en CSS. Later dat jaar ontmoette hij Bill Liao, een entrepreneur en Filantroop die het project groter wilde maken. In juni 2011 werd de eerste CoderDojo gelanceerd in het National Software Centre in Cork, Ierland, welke een groot succes werd. De Dojo van Cork ontving regelmatig mensen vanuit Dublin om mee te doen aan de sessies. Door deze populariteit is er ook een Dojo in Dublin opgericht in Google’s Montevetro gebouw. Door de beweging open source te maken werden er in een mum van tijd door heel Ierland CoderDojo’s opgericht en later over de hele wereld!

Binnen CoderDojo worden er een aantal termen gebruikt:

  • Champion: vrijwilliger, oprichter van de Dojo.
  • Mentor: vrijwilliger, een begeleider binnen de Dojo. Helpt de ninja’s met het oplossen van problemen en geeft uitleg. De mentoren verzorgen van tijd tot tijd ook workshops waaraan de ninja’s kunnen deelnemen.
  • Ninja: deelnemers (kinderen) aan de CoderDojo.
Gelieve mee te brengen:

  • Een laptop. Leen er desnoods eentje van iemand.
  • Een ouder! (Zeer belangrijk). Als je jonger bent dan 12, dan moet jouw ouder/voogd bij je blijven tijdens de sessie.

 

CoderDojo is een internationale beweging die staat voor het houden van gratis, non-profit programmeer bijeenkomsten voor jonge mensen. De beweging draait geheel op vrijwilligers die het leuk vinden om in hun vrije tijd anderen te leren programmeren en kennis te laten maken met techniek. CoderDojo Santpoort Noord is onderdeel van CoderDojo Nederland.

 

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Kijk dan even naar de veel gestelde vragen hieronder.
Kom je er nog steeds niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.

ALGEMENE VRAGEN

Ik ben nog nooit naar CoderDojo geweest.

Voor alles is er een eerste keer! De Dojo is voor iedereen toegankelijk. De beste manier om kennis te maken is om gewoon een keer langs te komen. Je moet je wel eerst inschrijven. Kijk bij komende editie voor het onderwerp van de komende Dojo en een link om je in te schrijven.

Kan ik zomaar naar CoderDojo komen?

Nee, om er voor te zorgen dat we niet over onze capaciteit gaan en een goede administratie van aanwezigen hebben, moet iedereen zich registreren om deel te kunnen nemen aan een CoderDojo. Kijk bij komende editie om je in te schrijven

Voor welke leeftijd is CoderDojo?

De maximum leeftijd die wij hanteren is 17 jaar. De minimumleeftijd hangt sterk af van het thema en uiteraard van de interesse van het kind. Wij adviseren 10 jaar. Jonger kan wel, maar dan moet er wel begeleiding bij zijn voor begrijpend lezen.

Wat doen kinderen bij CoderDojo?

Bij CoderDojo leren kinderen spelenderwijs programmeren, zijn we bezig met techniek en de ontwikkeling van competenties die voor ieder kind handig zijn in de toekomst. Daarnaast worden kinderen ook “mediawijs” gemaakt waardoor ze leren omgaan met internet en techniek. Wij stimuleren onderzoekend gedrag en sporen alle kinderen aan om hun interesses te volgen, samen te werken met andere kinderen en elkaar nieuwe dingen te leren.

Is CoderDojo geschikt voor mijn kind?

Wij verwelkomen iedereen! Naast kinderen die interesse hebben in puzzels (zoeken naar oplossingen) en techniek is het juist ook een laagdrempelige manier voor kinderen om spelenderwijs in aanraking te komen met programmeren. Elke maand is er een ander thema, dus kijk samen met je zoon / dochter naar het onderwerp om te kijken of ze het interessant vinden om hier meer over te leren.

DEELNEMEN AAN EEN DOJO

Hoe kan ik mijn kind inschrijven?

Voor elke Dojo moet afzonderlijk geregistreerd worden. Dit doen wij via Eventbrite. Hier kun je je kind registreren voor deelname óf op de wachtlijst zetten. Kijk bij komende editie om je kind in te schrijven.

Moet ik al mijn kinderen apart inschrijven?

Ja, om er voor te zorgen dat we niet over onze capaciteit gaan en een goede administratie van alle aanwezigen hebben, moet iedereen zich registreren om deel te kunnen nemen aan een CoderDojo.

Hoe werkt de wachtlijst?

Als een Dojo volgeboekt is dan is het enkel nog mogelijk om je op de wachtlijst te zetten. Doe dit 1 keer per deelnemend kind. Zodra er iemand zijn deelname afzegt zullen wij de eerstvolgende op de wachtlijst de kans geven om te registreren. Hou je email dus in de gaten!

Wat moet ik meenemen naar de Dojo?

  • Elk kind moet een eigen laptop hebben (geen tablet!). Zorg er voor dat deze laptop werkt en over WIFI beschikt! Zorg ook dat je kind de nodige wachtwoorden heeft om software te kunnen installeren of indien nodig instellingen te kunnen wijzigen. Ook is een emailadres handig. Mocht je toevallig geen laptop hebben, laat dat dan weten, wellicht kunnen wij er een regelen. Naast een laptop moet ook gezorgd worden voor wat te eten voor tijdens de Dojo.
  • Een ouder! (Zeer belangrijk). Als je jonger bent dan 12, dan moet jouw ouder/voogd bij je blijven tijdens de sessie.

.